Posjetili smo sajam Autopromotec u Bolonji

U periodu od 24. maja do 28. maja 2017. godine posjetili smo 27. internacionalni sajam autodijelova Autopromotec u Bolonji (Italija).

Svake druge godine oko 1.500 izlagača iz svih dijelova svijeta okupljaju se kako bi predstavili opremu i materijale za autoradionice, autodijelove, gume, rezervne dijelove i ostale proizvode vezane za autoindustriju, što čini ovaj sajam idealnom prilikom za ostvarivanje novih poslovnih veza kao i upoznavanje sa najnovijim trendovima i inovacijama iz autoindustrije.

 

 

 

Posjetili smo vodeći svjetski sajam Automechanika Istanbul

Automechanika Istanbul

Radi uspostavljanja novih poslovnih kontakata, te praćenja najnovijih trendova iz oblasti automobilske industrije, predstavnici društva GENEL d.o.o. Sarajevo su i ove godine posjetili vodeći svjetski sajam iz ove oblasti – Automechanika Istanbul 2017 u periodu od 06. do 09. aprila 2017. godine.

Sajam Automechanika Istanbul se svrstava među vodeće svjetske sajmove iz oblasti automobilske industrije.

Na sajmištu TUYAP, veličine oko 20.000m² izložbenog prostora, organizatori su ove godine ugostili 1.217 izlagača iz 33 zemlje, te 43.874 poslovna posjetioca iz više od 100 zemalja.

Automechanika Istanbul pravo je mjesto da se sretnu svi koji rade ili planiraju da rade u ovoj oblasti, zato ne čudi što veliki broj stručnjaka i preduzetnika posjećuju sajam, sa ciljem da poboljšaju svoje poslove, te potraže priliku za ulaganja.

Od petka na granici sa Slovenijom očekuju se zastoji

Zbog nove uredbe EU-a o jačanju kontrole vanjskih granica te promjene zakonika o schengenskoj granici od petka će se na graničnim prijelazima Hrvatske sa Slovenijom detaljnije provjerati putna dokumenta državljana trećih država, ali također i državljana članica Europske unije, zbog čega se mogu očekivati povremeni zastoji.

Mediji prenose da je slovenska policija objavila kako raspolaže dovoljnim kadrovskim i tehničkim kapacitetima za obavljanje granične kontrole po novim standardima, ali ne isključuje povremena čekanja i nastanak kolona pri ulasku i izlasku iz Slovenije.

Svima koji prelaze schengensku granicu slovenska policija savjetuje da provjere status svojih putnih dokumenata i stanje na prijelazima, kako bi u slučaju gužve odabrali one ne kojima je opterećenje manje. Također preporučuju ukoliko je moguće izbjegavanje prijelaza granice u vrijeme vikenda, obzirom da je tada promet najgušći.

MAN Truck & Bus pokrenuo je novu proizvodnu liniju

Novi pravac razvoja pogona MAN Salzgitter, dovodi se u kontekst programa PACE2017 i nastavka restrukturacije. Investirali smo 30 miliona eura u novu liniju. Na taj nači ćemo otvoriti oko 200 novih radnih mjesta, što je dobro za Salzgitter i regiju. Naša tvornica igra ključnu ulogu u holding grupi Volkswagen Truck & Bus.” izjavio je Thomas Rennemann upravnik tvornice.

Otvaranjem nove proizvodne linije za nepogonske osovine, posao će dobiti 200 novih radnika, a kapacitet tvornice će biti 940 osovina dnevno, u dvije smjene. Nova linija će biti opremljena novim tehnološkim rješenjima za antikorozivnu zaštitu i nanošenje boje, za šta će biti zaduženo 16 robota, dok će se za logisitičke zadatke i unutrašnji transport u samoj tvornici, koristiti 76 autonomnih vozila (bez vozača), čime će se unaprijediti proizvodni proces.

Sve navedeno će ovu tvornicu smjestiti na vodeću poziciju u primjeni savremenih proizvodnih rješenja.